Het kabinet hoeft de steun aan het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne niet in te trekken.

Dat blijkt dinsdag na een stemming in de Tweede Kamer.

De SP vroeg de regering om zijn steun voor het verdrag zo snel mogelijk terug te draaien, maar de oproep werd met 71 stemmen voor en 75 stemmen tegen verworpen. Coalitiepartijen VVD en PvdA plus twee onafhankelijke Kamerleden stemden tegen.

Premier Mark Rutte krijgt daardoor tijd om in Europa aan een oplossing te werken voor het 'nee' van het Nederlandse volk bij het referendum over het verdrag eerder deze maand.

Volgens de premier zou hij geen kans hebben om met de Europese partners over een oplossing te praten als de goedkeuring aan het verdrag al formeel zou worden ingetrokken, zo zei hij tijdens een debat in de Kamer over het referendum vorige week.

Maar de oppositiepartijen wuiven dit argument van tafel. Nee is nee, vinden zij.

Spannend

Het was voorafgaand aan de stemming nog spannend of de regeringspartijen, die met 76 zetels in de Kamer de kleinst mogelijke meerderheid heeft, het zouden redden. 

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch liet weten als enige binnen de coalitie voor de motie van de SP te stemmen. De Europa-kritische PvdA'er vindt dat er geluisterd moet worden naar de uitkomst van het referendum. Hij is van mening dat Brussel te snel en teveel macht naar zich toetrekt.

Omdat de onafhankelijk Kamerleden Van Vliet en Houwers wel met de coalitie meestemden, kregen VVD en PvdA alsnog een kleine meerderheid. 

Officieel kan het kabinet de uitslag van een raadgevend referendum naast zich neerleggen, maar die optie is vervallen, zei Rutte. 

In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum
In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum