Politieke partijen kunnen worden beticht van luchtfietserij als zij hun verkiezingsprogramma's niet door het Centraal Planbureau (CPB) laten doorrekenen en hebben om die reden baat bij de doorrekeningen.

Dat stelt de directeur van het CPB Laura van Geest zaterdag in een interview met de Volkskrant. Ze reageert daarmee op de kritiek van politieke partijen, dat het economische model waarmee de programma's worden doorgerekend verouderd is.

Om die reden willen veel partijen hun programma's niet meer door het CPB laten doorrekenen. Het planbureau rekent alle plannen door om te weten wat de effecten daarvan zullen zijn en is daarmee een belangrijke economische adviseur van het kabinet.

Van Geest vindt dat het berekenen van de financieel-economische effecten van verkiezingsprogramma's, wat het CPB sinds 1986 doet, goed is "voor de feitelijkheid van het verkiezingsdebat en uiteindelijk voor de kiezer."

Het CPB werd onlangs beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Die noemde de maatschappelijke relevantie van het CPB "excellent" en de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek "zeer goed".