Het ministerie van Defensie heeft de top van de luchtmacht verboden in het openbaar over het Nederlandse droneprogramma te praten.

Een luchtmachtofficier bevestigt in de Volkskrant op voorwaarde van anonimiteit dat er een "verschil van inzicht" bestaat tussen de luchtmacht en Defensie over "openheid" over het droneprogramma. Ook heeft hij zich "regelmatig verbaasd" over de opstelling van Defensie.

Sinds commandant luchtstrijdkrachten Sander Schnitger in december in het blad Aviation Week meldde dat de drones in 2017 operationeel zouden zijn, legt Defensie anderen het zwijgen op, zo blijkt uit onderzoek van de krant.

Het verbod leidde ertoe dat commodore en hoogleraar militaire operationele wetenschappen Frans Osinga zich in december terugtrok van een lezing over drones op het Movies That Matter-festival in Delft.

Defensie greep ook in toen de Volkskrant een gesprek wilde met de vorig jaar opgestapte leider van het drones-project. Aanvankelijk was de projectleider bereid tot een gesprek, net als de luchtmacht. Kort daarop meldde een woordvoerder van Defensie dat "niemand beschikbaar is met kennis over het droneproject".

Uitgesteld

De luchtmacht wil graag Amerikaanse drones kopen, en die ook bewapenen. Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) heeft de voorgenomen aanschaf van vier van deze drones juist uitgesteld en wil voorlopig geen wapens.

Ruim twee jaar geleden kondigde minister Hennis aan dat Nederland vier MQ-9 Reapers, Amerikaanse drones, zou kopen. Deze drones, onbemande vliegtuigen die op afstand bestuurd worden, zijn internationaal omstreden. De Amerikanen gebruiken ze onder meer voor het liquideren van verdachte terroristen in Somalië, Jemen en Pakistan. De Nederlandse regering vindt deze luchtaanvallen met drones "illegaal".