Minister Edith Schippers (Sport) is het met voetbalanalist Johan Derksen eens dat er problemen zijn met voetballers van Marokkaanse afkomst.

"Ik denk dat Johan Derksen een reëel probleem constateert", zei de minister vrijdag voor aanvang van de ministerraad. "We moeten niet ontkennen dat incidenten bij een aantal clubs veel vaker voorkomen dan bij andere clubs. Daarom moet je niet wegkijken, maar kijken hoe je het probleem oplost."

Derksen zei maandag in het televisieprogramma Voetbal Inside dat amateurvoetbalclubs "naar de klote zijn gegaan omdat ze toevallig de velden bij een wijk hebben liggen waar veel Marokkaanse gezinnen wonen".

"Dan krijgen Marokkaanse jongens de overhand in de selectie. Dat functioneert haast nergens. Sterker nog, dan krijg je dus dat de Nederlandse jongens naar een andere club gaan, want die willen niet in een team met negen Marokkaanse jongens die niet in de blote kont durven te douchen", zei Derksen.

Niet wegkijken

Schippers is het met Derksen eens en vindt dat de KNVB aan de bak moet om te kijken hoe het bij die clubs beter kan.

"Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij bepaalde clubs veel vaker voorkomen dan bij andere", aldus de minister. "De vraag is: wat doe je eraan en hoe los je het op. We zien het gebeuren op de sportvelden, als je het ziet moet je niet wegkijken maar kijken hoe je het probleem oplost."

Schippers heeft geen exacte cijfers of onderzoeken die onderschrijven dat de problemen bij clubs met voetballers van Marokkaanse afkomst groter zijn dan bij andere clubs, maar zegt klachten van ouders te ontvangen. Vaak gaan die klachten over clubs met overwegend Nederlands-Marokkaanse voetballers, zegt de minister.

Verantwoordelijkheid

Premier Mark Rutte vindt dat al het wangedrag op de Nederlandse velden moet worden aangepakt, ongeacht afkomst. Hij ziet daar niet zozeer een taak voor de overheid weggelegd. "Daar moet de samenleving verantwoordelijkheid nemen", zei hij. Dat betekent dat misdragende voetballers door hun teamgenoten en club moeten worden terechtgewezen.

Hij vindt het "nergens op slaan" dat clubs jongens van Marokkaanse afkomst weren, omdat een andere voetballer van dezelfde afkomst zich heeft misdragen. "De oplossing is niet om Marokkaanse jongetjes te weigeren, maar we moeten ervoor zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt", aldus Rutte.

De KNVB ontkent de beweringen van Derksen stellig. "Ze zijn nergens op gebaseerd", zegt de directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee in een interview met de NOS.  "Wat Derksen zegt, klopt niet. Volgens mij hebben wij meer ervaring met voetbal dan hij. We weten precies bij welke clubs de problemen zitten en die pakken we aan."

Video: Derksen over problemen met Marokkanen in het voetbal

Derksen over Marokkanen
Derksen over Marokkanen

'Selectief'

Oud-international voor het Nederlands elftal Dries Boussatta, tevens van Marokkaanse komaf, vindt de kritiek "selectief". In de de Volkskrant zegt hij vrijdag: "Hoeveel generaties duurt het voordat wij worden gezien als jullie? Waarom mogen elf autochtone Nederlanders in een elftal spelen en geen elf jongens van Marokkaanse afkomst, die ook Nederlander zijn."

"De man die de pop van Vermeer ophing, de supporters van PSV die muntjes gooiden naar bedelaars in Madrid, de aanhangers van Feyenoord die zaken sloopten in Rome, dat waren bijna allemaal Hollanders. Dan zijn het opeens hooligans, en als een Marokkaan iets doet, is het een Marokkaan. Dan wordt hij nooit gezien als Nederlander", zegt hij in de krant.