Pensioenfondsen moeten stoppen met het tussentijds afkopen en uitkeren van kleine pensioenen die ontstaan als iemand regelmatig van baan wisselt. 

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) wil dat deze pensioenen worden samengevoegd zodat mensen, als ze eenmaal stoppen met werken, er de vruchten van kunnen plukken.

De bewindsvrouw wil er samen met de pensioenuitvoerders voor zorgen dat kleinere pensioenen worden overgedragen als iemand van werkgever verandert.

Het pensioenbedrag kan worden toegevoegd aan het fonds waar iemand het meeste pensioen heeft opgebouwd of worden meegenomen naar de nieuwe werkgever.

Tijdelijke contracten

Steeds meer Nederlanders zijn via tijdelijke contracten aan de slag. En wie verschillende banen heeft gehad, heeft vaak verschillende pensioenregelingen bij meerdere fondsen. Pensioenuitvoerders mogen vanwege de hoge administratiekosten nu tussentijds zo’n potje afkopen.

De pensioenfondsen en Klijnsma willen daar vanaf omdat het ten koste gaat van het opgebouwde pensioen. ''Vooral voor mensen met parttimebanen of in de horeca, schoonmaak, uitzendbranche. Daarom ga ik zorgen dat hun pensioenpotjes samengevoegd kunnen worden’’, stelt de bewindsvrouw.