President Joko Widodo van Indonesië is volgende week twee dagen in ons land. Het is voor het eerst in zestien jaar dat een president van de voormalige kolonie Nederland aandoet.

Widodo heeft onder meer een gesprek met premier Mark Rutte en gaat op audiëntie bij koning Willem-Alexander, aldus de RVD in een verklaring. De president is donderdag en vrijdag in Nederland.

Het bezoek maakt deel uit van een rondreis door Europa van Widodo. Hij gaat verder naar België en Duitsland en gaat langs bij instellingen van de EU. Doel van de reis is de handelsrelaties aan te halen. Nederland is het laatste land dat Widodo bezoekt. 

De laatste keer dat een Indonesisch staatshoofd ons land aandeed was begin 2000. Toen ging het om een kort bezoek van Abdurrahman Wahid. 

In 2010 zou de toenmalige president Susilo Bambang Yudhoyono op bezoek komen naar Nederland. Dat ging op het allerlaatste moment niet door vanwege een kort geding die een groep Molukkers had aangespannen. Ze wilden dat hij werd gearresteerd wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden.

Banden aangehaald

De banden tussen Nederland en de voormalige kolonie zijn de laatste jaren aangehaald. Daarbij speelt de economische relatie de hoofdrol. Wel waren er nog enkele rimpelingen.

De weigering van ons land in 2012 om Leopard-tanks te verkopen aan Jakarta viel daar slecht. En begin vorig jaar haalde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) enkele weken de ambassadeur uit Indonesië terug nadat er een Nederlander was geëxecuteerd wegens drugshandel.