De Eerste Kamer heeft ingestemd met het VN-verdrag om mensen met een handicap volledig mee te kunnen laten doen in de maatschappij. Dit betekent onder meer dat bedrijven en overheidsinstanties beter toegankelijk moeten worden.

Dit geldt onder meer voor het gebouw van de Eerste Kamer. Volgens de NOS waren er tientallen gehandicapten naar het gebouw gekomen om de stemming bij te wonen. Maar het was voor hen niet mogelijk om de publieke tribune te bereiken.

Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking.

"We moeten er met z’n allen harder aan trekken", beaamde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag toen de Senaat over het verdrag uit 2006.

Volwaardige toegang

Van Rijn pleitte voor betere toegankelijkheid van overheidsgebouwen en bedrijven voor minder-validen. "En niet alleen op aanvraag. Volwaardig meedoen in de maatschappij begint met volwaardige toegang. Zeker in een parlementaire democratie." Het is zaak daarover na te denken bij verbouwing van het Haagse Binnenhof, vindt hij.

"Voordat ik staatssecretaris was, dacht ik dat we het in Nederland toch wel een beetje netjes geregeld hadden", aldus Van Rijn. "De toegankelijkheid van de gebouwen voor mensen met een beperking, de mogelijkheden om gewoon mee te doen in de samenleving. Sinds ik staatssecretaris ben en sinds ik werk aan de ratificatie van het VN Verdrag Handicap, weet ik wel beter."