Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert is er niet over te spreken dat SBS6-journalist Alberto Stegeman ongestoord een militaire kazerne kon oplopen om vervolgens weg te rijden met een militaire jeep.

"Het onbevoegd betreden van een defensielocatie is te allen tijde onacceptabel", schrijft de minister dinsdag in een brief aan de Kamer. 

Een woordvoerder van de minister benadrukt dat Hennis niet de acties van Stegeman bekritiseert, maar het feit dat hij hier in slaagde.

In de uitzending van Undercover in Nederland van afgelopen zondag wilde Stegeman aantonen hoe de controles bij Defensie nog steeds te wensen overlaten en hoe makkelijk het is om zelf "in tijden van een substantiële terreurdreiging" een militaire kazerne op te lopen. Gehuld in camouflagekleding wist hij ongestoord een militaire legerbasis op te lopen en weg te rijden met een militaire jeep.

In 2008 lukte het Stegeman ook al om het terrein van een kazerne te betreden. Toen wist hij binnen te dringen op basis Woensdrecht en kwam hij in de buurt van helikopters. Ook toen verliet hij het militaire terrein ongestoord met een jeep.

Video: Alberto Stegeman dingt binnen op legerbasis

Mogelijk

Hennis schrijft in de Kamerbrief dat het niet "mogelijk en wenselijk" is om alle defensielocaties volgens de hoogste beveiligingscategorie te bewaken en te beveiligen. Kazerneterreinen kunnen tot de laagste beveiligingscategorie behoren, schrijft Hennis, waar "een zeker risico" geaccepteerd wordt.

De minister heeft inmiddels toch extra maatregelen getroffen. "De controles aan de poort zijn inmiddels aangescherpt. Ook wordt onderzocht welke structurele maatregelen nodig zijn om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen."