Na de schiet- en vechtpartij tussen twee rivaliserende motorclubs, donderdag in en om het Van der Valkhotel in Rotterdam, heeft minister Ard van der Steur de Kamer een strenge aanpak van criminele motorbendes beloofd.

"Eén ding is zeker, we pakken ze aan", zei de justitieminister vastbesloten.

Verschillende Kamerleden toonden zich bezorgd na de publieke knokpartij, waarbij ook werd geschoten. Zo twitterde CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg: "Rivaliserende motorclubs vechten hun conflicten uit onder gewone mensen. Elders zijn ze verboden. Wanneer pakt NL eens door?"

De politie was vrijdagmiddag nog volop bezig met het verhoren van de verdachten die donderdagavond zijn opgepakt. In totaal werden 23 leden van de rivaliserende motorbendes Mongols en Hells Angels aangehouden, afkomstig uit onder meer Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en IJmuiden. De politie verwacht nog meer aanhoudingen te verrichten.

Hotelgasten

Tot schrik van hotelgasten en -medewerkers raakte een groep van zo'n dertig man slaags in de bar van het hotel. Er werden ook zeker twintig schoten afgevuurd. Waarom de afgesproken meeting tussen de twee motorclubs al direct uit de hand liep, is nog onderwerp van onderzoek.

De politie nam een vuurwapen en een mes in beslag. Eén verdachte raakte gewond aan zijn been. Wanneer de groep wordt voorgeleid kon een politiewoordvoerder vrijdag nog niet zeggen.

Gezworen vijanden

De Mongols en de Hells Angels zijn al tientallen jaren gezworen vijanden. Vooral in Duitsland kwam het de afgelopen jaren tot grote vechtpartijen. De Mongols komen uit Californië. Twee jaar geleden werd een filiaal (chapter) geopend in Amsterdam.

De motorclubs Black Sheep en Veterans hebben vrijdag "afstand genomen van alle motorclubs of individuele leden" die zich bezighouden met geweld en criminaliteit. "Zij verafschuwen de gebeurtenissen, waarbij ook nog eens onschuldige omstanders in gevaar zijn gebracht'', schrijft hun advocaat Michael Ruperti in een verklaring namens de twee motorclubs.

Royement

Het is zeer uitzonderlijk dat motorclubs openlijk afstand nemen van andere clubs of hun leden. "De Black Sheep en Veterans zien zichzelf niet als een criminele motorbende'', zegt Ruperti.

"Zij zijn zeker voor een strenge aanpak van motorclubs of hun leden die crimineel gedrag vertonen en het daarmee verpesten voor de goedwillende motorclubs.'' De Black Sheep en Veterans benadrukken dat dit gedrag door eigen leden niet getolereerd zal worden en leidt tot een royement.