Het wordt niet mogelijk voor buitenlandse homostellen om in ons land te trouwen. Het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor buitenlanders leidt tot praktische en juridische complicaties. 

Dat schrijven minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer.

Op verzoek van D66 heeft het kabinet onderzocht of het huwelijk kon worden opengesteld voor buitenlanders. Dat zou volgens D66 een grote bijdrage kunnen leveren aan de emancipatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's).

Het is ''op dit moment niet de meest effectieve manier om de emancipatie van LHBT’s wereldwijd te bevorderen", menen de bewindslieden.

Er zijn geen verdragen of verordeningen die het verhinderen dat buitenlandse homostellen hier mogen trouwen. Maar een dergelijk huwelijk zal in veel landen op weerstand stuiten. Ook wijst het kabinet erop dat het gevaarlijk kan zijn.

Straf

In 75 landen staat nog straf op homoseksualiteit. Verder is het homohuwelijk voor veel homobewegingen in het buitenland ook geen prioriteit en zal het slechts voor een kleine elite zijn weggelegd om hier te trouwen, aldus het kabinet.

Het voorstel van D66 is ook besproken met Hivos en COC Nederland. Die hebben volgens de bewindslieden ook ''aarzelingen" bij het openstellen van het homohuwelijk voor buitenlanders.

Homohuwelijk