Margrite Kalverboer is de nieuwe Kinderombudsman. De Tweede Kamer heeft haar dinsdag gekozen uit twee kandidaten. In een geheime stemming kreeg ze 78 stemmen. 

Haar tegenkandidaat Carla van Os kreeg dertien stemmen. Er deden 143 Kamerleden aan de stemming mee, van wie er maar liefst 52 een ongeldige stem uitbrachten. 

De meeste van de ongeldige stemmen waren gewoon blanco. Vooral VVD'ers en PVV'ers deden dat, meldden ingewijden achteraf. Ze waren kritisch over beide kandidaten. Beide partijen stemden in 2010 ook al tegen de instelling van het instituut Kinderombudsman.

Voorgedragen

De 55-jarige Kalverboer was als eerste voorgedragen door twee commissies in de Kamer. Ze is bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Kalverboer en Van Os studeerden onder meer orthopedagogiek in Groningen en zijn goed thuis in het vreemdelingenrecht voor kinderen.

De post kwam vrij, omdat de termijn van Marc Dullaert niet werd verlengd. Hij werd vijf jaar geleden de eerste ombudsman die speciaal opkomt voor de belangen van kinderen.

Kinderrechten

De Kinderombudsman controleert of de kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid, maar ook in het onderwijs, de kinderopvang, jeugdzorg en de gezondheidszorg.

Daarnaast is het de taak van de kinderombudsman het parlement en organisaties te adviseren en mensen bewust maken van de kinderrechten. Op die manier wordt de positie van kinderen en jongeren in Nederland verbeterd.

Ook adviseert de Kinderombudsman kinderen en jongeren over manieren waarop ze voor hun rechten kunnen opkomen. Marc Dullaert was tot 1 april 2016 Nederlands eerste Kinderombudsman.