Fractievoorzitters in de Tweede Kamer zijn opnieuw kritisch op minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Hij beloofde dat Nederland en Turkije via een werkgroep intensiever zouden gaan samenwerken om jihadstrijders op te pakken, maar die belofte leidde niet tot actie. 

Bronnen melden aan RTL Nieuws dat er van de samenwerking na vijf maanden "bar weinig" terecht is gekomen.

Na een bezoek aan Turkije in november schreef Van der Steur dat een speciale werkgroep van Nederlandse en Turkse ambtenaren vooral op het gebied van "drugscriminaliteit, contraterrorisme en jihadreizigers" zou proberen afspraken te maken. De werkgroep kwam nooit bijeen en volgens RTL Nieuws heeft de Kamer nooit van de werkgroep gehoord. 

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat de werkgroep nog niet is samengekomen. Dat gebeurt volgens het ministerie zodra Nederlandse ambtenaren het eens zijn over "hoe deze brede samenwerking verder kan worden verdiept". Minister Van der Steur zal op "zeer korte termijn" contact hebben met zijn Turkse collega over het tijdig delen van informatie over uitzettingen. 

Pechtold

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold spreekt van een "opmerkelijke ontwikkeling". "De verwarring neemt alleen maar toe", stelt Pechtold. "Is er wel een protocol of niet? Zijn er wel afspraken met Turkije of niet? En nu weer die werkgroep. Het zou goed zijn als die er is, maar een werkgroep die nooit bijeenkomt noem ik geen werkgroep."

CDA-leider Sybrand Buma: "Als dit klopt, wijst dit op een stuitend gebrek aan urgentie. Syriëgangers komen bijna allemaal terug via Turkije dus zijn harde afspraken met Turkije essentieel."

Emile Roemer stelt dat het erop lijkt dat Van der Steur "voor de zoveelste keer" de zaken niet op orde heeft, en "afspraken met de Kamer niet nakomt en de Kamer niet juist informeert".

In opspraak

Van der Steur kwam afgelopen week in opspraak toen bleek dat hij de Tweede Kamer verkeerd inlichtte over Amerikaanse terreurinformatie. Hij stelde dat informatie over de radicale achtergrond van de gebroeders El Bakraoui, die zichzelf opbliezen in Brussel, van de FBI kwam. In werkelijkheid kwam de informatie van de inlichtingendienst van de New Yorkse politie.  

Ook moest Van der Steur tijdens een debat over de aanslagen in Brussel op verschillende vragen het antwoord schuldig blijven.