Ministers in Den Haag krijgen het vaakst mensen uit het bedrijfsleven en van decentrale overheden op bezoek.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van de agenda's van de ministers die zijn ingezien door de krant in de periode vanaf het aantreden van het kabinet Rutte II tot oktober 2015.

De krant maakte gebruik van de Wet openbaarheid van bestuur bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Vervolgens stonden andere departementen vrijwillig hun gegevens af.

Vanuit het bedrijfsleven kwamen vooral mensen uit de voedingsmiddelensector langs. Ook de NS en ProRail wisten respectievelijk 36 en 34 keer de weg naar de staatssecretaris van transport te vinden. Air France-KLM kwam 25 keer langs en Shell had op zeven ministeries in totaal 22 afspraken.

In totaal meldt de krant dat er 4.652 afspraken zijn geteld. De meeste zijn gemaakt met staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken: 593 keer. Jet Bussemaker, minister van OCW kreeg 558 keer geregistreerd bezoek.

Rutte

Premier Rutte kreeg tien maal bezoek van Johan Remkes, commissaris van de koning in Noord-Holland. Het bezoek zou verband hebben met de Noordvleugelprovincie, de megaprovincie bestaande uit Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Remkes had echter geen afspraken met minister Plasterk, die verantwoordelijk was voor de uitwerking van de fusie. Het plan is inmiddels van de baan.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is negen keer langsgeweest bij Rutte in Den Haag. CNV kwam vier keer en FNV had drie maal een afspraak met Rutte.