Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) wil serieus kijken naar het rapport van Amnesty International waarin wordt gesteld dat Turkije dagelijks honderden vluchtelingen terugstuurt naar Syrië.

"Over het algemeen is Turkije zeer gastvrij tegenover vluchtelingen. Dat neemt niet weg dat het een serieus rapport is en dat we daarnaar gaan kijken", zei Koenders vrijdag voor aanvang van de ministerraad.

Onderzoekers van Amnesty International hebben vorige week drie dagen lang getuigenverklaringen verzameld in zuidelijke provincies van Turkije die grenzen aan Syrië. Volgens Amnesty is het een publiek geheim dat in de provincie Hatay grootschalige uitzettingen plaatsvinden.

Alle gedwongen uitzettingen naar Syrië zijn volgens Turkse, Europese en internationale wetgeving illegaal. 

EU-deal

Amnesty International pleit ervoor dat de EU de afspraken die met Turkije zijn gemaakt over het indammen van de vluchtelingenstroom opschort. Onderdeel van de afspraak is dat Turkije vluchtelingen die op eigen houtje naar de EU afreizen terugstuurt.

Voor PvdA-leider Diederik Samsom is het rapport een reden om van de EU-deal met Turkije af te zien: "Dit is in strijd met alles waar wij voor staan." 

GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen dat de afspraken, die vanaf maandag in werking treden, worden teruggedraaid. Volgens de oppositie bevestigt het rapport van Amnesty dat vluchtelingen niet veilig zijn in Turkije.

Hoewel Koenders nog geen aanwijzingen heeft dat Turkije daadwerkelijk vluchtelingen uitzet, herinnert hij de Turken er wel aan zich aan de afspraken te houden. "Deel van dit akkoord is dat Turkije zich aan de internationale verplichtingen houdt."

De ambassade van Turkije in Den Haag reageert verontwaardigd op het rapport. Het rapport doet volgens de ambassade onrecht aan het Turkse volk.

Video: Vluchtelingen demonstreren tegen EU-deal met Turkije