De bewering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat België en Nederland weinig snappen van jihadisme, wordt "helemaal niet herkend" door veiligheidsminister Ard van der Steur. 

Dat zei de bewindsman vrijdagochtend over de uitlatingen van de president op CNN.

"We weten heel veel van terrorisme en jihadisme. We hebben het behoorlijk in de gaten en voor zover dat gaat, goed onder controle", aldus Van der Steur. "We weten wat we zouden moeten willen weten en we zijn elke dag bezig onze kennis nog verder te vergroten."

Hij wees erop dat een veiligheid van 100 procent niet te geven is, maar dat er alles aan gedaan wordt om de kans op een aanslag zo klein mogelijk te houden. ''100.000 mensen werken er onder mijn verantwoordelijkheid dag in, dag uit aan om Nederland veilig te houden.''

Minister Ronald Plasterk (Veiligheidsdiensten) zei dat Nederland doet "wat het redelijkerwijs kan en moet doen".

Neigingen

Erdogan haalde in het interview uit naar Nederland en België. De president reageerde op de verwijten van Nederland dat Turkije niet duidelijk zou hebben aangegeven dat de geradicaliseerde Ibrahim El Bakraoui, die in juli werd uitgezet, jihadistische neigingen zou hebben.

"Om iemand die jihadistische intenties heeft te begrijpen, moet je wel eerst snappen wat het betekent", aldus Erdogan. "Nederland en België begrijpen niet waar jihadisme voor staat."

Video: Erdogan: 'Nederland weet niets van jihad'

Erdogan: 'Nederland weet niets van jihad'
Erdogan: 'Nederland weet niets van jihad'

Onduidelijkheid

Begin deze week debatteerde de Tweede Kamer over de aanslagen in Brussel en de onduidelijkheid rond de uitzetting van El Bakraoui. Omdat minister Van der Steur niet alle informatie over de gang van zaken rond de uitzetting voorhanden had, wordt het debat volgende week hervat.

Hij zal zich dan moeten verantwoorden voor het feit dat hij de Kamer verkeerd heeft ingelicht over de herkomst van de informatie. Tegen de Kamer zei hij dat de informatie van de FBI afkomstig was, maar later bleek dat die door de New Yorkse politie met Nederland is gedeeld.