Een groep van vijf EU-landen, waaronder Nederland, heeft zich tijdens de onderhandelingen over het associatieverdrag met Oekraïne verzet tegen een EU-lidmaatschap voor dat land.

"Er was steeds dezelfde discussie", zegt de Franse topdiplomaat Pierre Vimont vrijdag in een interview met de Volkskrant.

"Een groep landen, waartoe de Baltische staten, Polen, Groot-Brittannië en Zweden behoren, wilde in de eindtekst steevast een notie opnemen over vooruitzicht op lidmaatschap", aldus Vermont.

"Maar een tweede groep landen bestaande uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, België en Oostenrijk, verzette zich ertegen. Die groep weigerde zich vast te leggen op enige belofte voor de toekomst."

Op woensdag 6 april stemt Nederland in een referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Mocht er een nee uitkomen, dan kan het verdrag door de partijen eventueel worden opgedeeld, meldt Vermont.

Meerderheid

"Voor het handelsverdrag is alleen een meerderheid van stemmen nodig. Je kunt het politieke deel, waarvoor unanimiteit nodig is, in een apart verdrag gieten." Daar hoeft Nederland dan niet aan mee te doen.

In een interview met NU.nl over het Oekraïne-referendum van volgende week zei premier Mark Rutte dat hij vindt dat Oekraïne nooit lid moet worden van de EU.

Volgens de premier is Nederland tegen toetreding, "omdat wij vinden dat Oekraïne zowel een goede relatie moet hebben met Europa als met Rusland. Dat kan niet als ze in de Europese Unie zouden zitten".

In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum

In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum
In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum

Animatie door in60seconds.nl