Nederland wil niet meer dan vijfhonderd vluchtelingen opnemen

Nederland weigert meer dan vijfhonderd erkende vluchtelingen via de Verenigde Naties op te nemen, ondanks een dringend verzoek van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR woensdag om de aantallen te verhogen.

De organisatie hield in Genève een conferentie over de herplaatsing van vluchtelingen.

Elk jaar hervestigt Nederland vijfhonderd vluchtelingen, veelal extra kwetsbare mensen. Zij worden door de UNHCR geselecteerd en vanuit een VN-kamp overgebracht naar Nederland.

De Nederlandse gezant voor migratie Bram van Ojik heeft in Genève het staande Nederlandse beleid uitgelegd. Het aantal is al sinds de jaren tachtig niet meer veranderd, ondanks enkele verzoeken vanuit de Tweede Kamer.

Schandalig

VluchtelingenWerk Nederland (VWN) vindt het ''schandalig'' dat Nederland het aantal nu niet verhoogt, gezien de vluchtelingencrisis en de oproep om dit wel te doen. Volgens de UNHCR moeten 480.000 vluchtelingen hervestigd worden.

''Helemaal nu Nederland voorzitter is van de EU, staat Nederland met deze afwachtende houding in z'n hemd'', zegt Jasper Kuipers, adjunct-directeur van VWN.

De hervestiging staat los van de Europese afspraken om 160.000 Syrische vluchtelingen te verspreiden over de EU. Hierbij ging het om mensen die in Griekenland en Italië aan waren gekomen. Nederland heeft toegezegd enkele duizenden van deze groep op te nemen. Inmiddels zijn van hen ongeveer honderd mensen in Nederland.

Lees meer over:
Tip de redactie