Na SP-Kamerleden Sharon Gesthuizen en Paul Ulenbelt, keert ook Arnold Merkies na de verkiezingen die voor maart 2017 staan gepland niet terug in de Tweede Kamer voor de partij.

"Volgend jaar zit ik elf jaar in de politiek, eerst als medewerker, daarna als Kamerlid", zegt Merkies tegen NU.nl.

"Ik ben op zoek naar meer diepte in plaats van de breedte. Dit werk is meer generalistisch, ik wil juist ergens mijn tanden in kunnen zetten", aldus de SP'er.

Wat de volgende stap wordt, weet hij nog niet. Dat kan een baan zijn in het bedrijfsleven waarin hij voor zijn politieke loopbaan werkzaam was, maar ook de wetenschap sluit hij niet uit. 

De Kamerleden van de SP voeren momenteel gesprekken met de kandidatencommissie die de volgende kiezerslijst samenstelt, daarom brengt Merkies nu al naar buiten dat hij over een jaar niet meer verkiesbaar wil zijn. Fractieleider Emile Roemer reageerde volgens hem verrast, maar had respect voor Merkies' beslissing.

Tweede

Het is de derde SP'er die in korte tijd laat weten niet terug te keren na nieuwe verkiezingen. Gesthuizen liet vorige week weten na elf jaar de politiek gedag te zeggen na de eerstvolgende verkiezingen.

"Ik ga liever weg met een frisse blik dan dat ik met hangen en wurgen de eindstreep haal", zei Gesthuizen. Ze vreest voor een tunnelvisie als ze te lang als Kamerlid op het Binnenhof blijft rondlopen. Een halfjaar geleden greep zij nog naast het partijvoorzitterschap, ze verloor de strijd verloor van Ron Meyer.

Ulenbelt wordt volgend jaar 65, doorwerken tot zijn 69ste ziet hij niet zitten. In 2004 werd Ulenbelt medewerker van de partij, bij de verkiezingen in 2006 kwam hij in de Kamer.