Vertrekkend Kinderombudsman Dullaert wil evaluatie benoeming

Marc Dullaert pleit voorafgaand aan zijn vertrek voor een evaluatie van de functie en de benoeming van de Kinderombudsman. 

Volgens Dullaert is het gek dat de Kinderombudsman voor de voordracht en benoeming afhankelijk is van de Nationale Ombudsman, terwijl het de taak is van de Kinderombudsman om onafhankelijk te opereren. Dullaert noemt deze verhouding een "weeffout in de wet".

"Ik ben gelijk aan de Ombudsman, maar binnen de organisatie van de Ombudsman ben ik ondergeschikt", zo concludeert Dullaert. Volgens Dullaert "schuurt" dat.

Hij pleit er daarom in een afscheidsinterview met de NOS voor om de benoeming van de Kinderombudsman terug te laten komen in de evaluatie van de wet die voor komende zomer op de agenda staat.

Discussie

De Tweede Kamer is in Nederland verantwoordelijk voor de benoeming van de Kinderombudsman, maar de selectie en voordracht van kandidaten is de verantwoordelijkheid van de Nationale Ombudsman. De positie van de Kinderombudsman ten opzichte van de Nationale Ombudsman is al lange tijd een punt van discussie.

Toen bekend werd dat Nationale Ombudsman Van Zutphen de organisatie van de Ombudsman opnieuw in wil richten en dat er daarmee geen plek meer zou zijn voor Dullaert, ontstond er veel onrust, omdat Dullaert zelf aangegeven had graag te willen blijven. In reactie op zijn gedwongen vertrek kreeg Dullaert tienduizenden steunbetuigingen.   

Dullaert zegt in het interview dat de ontstane ophef onnodig en onhandig was. Hij maakt zich bovendien zorgen over de onafhankelijkheid van de Kinderombudsman in de toekomst.

Tijdelijke aanstelling

Ondanks het feit dat de Nationale Ombudsman Dullaert niet wilde herbenoemen, had Dullaert aangeboden om een jaar aan te blijven. Dat aanbod kwam volgens Dullaert voort uit het feit dat hij belangrijke dossiers af wilde ronden en omdat hij momenteel ook voorzitter is van de Europese Kinderombudsman.

Van Zutphen weigerde het aanbod voor de tijdelijke aanstelling van een jaar. Dullaert stopt nu per 1 april als Kinderombudsman.

Het is nog niet bekend wie Dullaert op gaat volgen.

Lees meer over:
Tip de redactie