Volgende week dinsdag debat over aanslagen Brussel

Het Tweede Kamer-debat over de aanslagen in Brussel wordt volgende week dinsdag gehouden. 

Het kabinet had het debat, dat gepland stond voor afgelopen donderdag, uitgesteld omdat de brief over de onduidelijkheid rond de uitlevering van een van de aanslagplegers nog niet af was. 

Inmiddels is de brief van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wel verstuurd en kan het debat plaatsvinden op dinsdag 29 maart om ongeveer 17.15 uur. De Tweede Kamer moet dan genoeg tijd hebben gehad om de brief te bestuderen, aldus het kabinet. 

In de brief staat dat er tegen de Brusselse aanslagpleger Ibrahim el Bakraoui in Nederland geen verdenkingen bekend waren toen hij zomer vorig jaar van Turkije naar Nederland werd overgebracht.

"Er was daarom geen aanleiding bij aankomst op Schiphol actie te ondernemen. Ook na 15 juli is El Bakraoui niet internationaal is niet gesignaleerd in de daartoe bestemde systemen."

Woensdagavond bracht de Turkse president Erdogan België en Nederland in verlegenheid met de mededeling dat Turkije El Bakraoui vorig jaar aan de Turks-Syrische grens in de kraag vatte en op zijn eigen verzoek uitzette naar Nederland.

Lees meer over:
Tip de redactie