De NAVO vindt dat Nederland te weinig uitgeeft aan Defensie. Ook moet de gereedheid van de krijgsmacht worden verbeterd.

Dat staat in de NATO Defence Planning Capability, heeft minister Jeanine Hennis van Defensie donderdag aan de Kamer laten weten. Het is voor het eerst dat het document met de Kamer wordt gedeeld.

"De NAVO concludeert dat Nederland zich onvoldoende inzet om de krijgsmacht aan de veranderde veiligheidsomgeving aan te passen", schrijft de bewindsvrouw. Het bondgenootschap is "bezorgd" over de Nederlandse Defensiebegroting.

Volgens de NAVO is een hogere en meer voorspelbare begroting noodzakelijk. Ons land moet extra investeren in personeel, materieel, training en voorraden, stelt het document. Ook zou meer geld naar ondersteunende eenheden moeten gaan.

Twee miljard

Hennis herhaalde woensdag in een debat in de Kamer dat zij er twee miljard bij wil voor Defensie om op het Europese gemiddelde van de Europese NAVO-landen uit te komen. Nederland besteedt nu 1,13 procent van het bbp aan de strijdkrachten. Het Europees gemiddelde staat op 1,43 procent.

De NAVO-norm ligt echter op 2 procent van het BBP. Hennis zou wel aan de norm willen voldoen, maar wijst de erop dat Nederland die miljardeninvestering op dit moment niet kan maken. Wel is de laatste jaren extra geld naar het ministerie gegaan, maar dat is niet genoeg. Volgens de NAVO zullen de Nederlandse defensie-uitgaven in 2020 dalen naar 1,08 procent.

Hennis gaat binnenkort met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem om tafel om te praten over meer geld voor Defensie.