Vanaf 1 juli kunnen gemeenten toezichtcamera's flexibeler inzetten om overlast beter aan te pakken. Onder meer toezicht met drones is vanaf dan toegestaan.

Gemeenten mogen nu ook al cameratoezicht inzetten, maar alleen met vaste camera's op plaatsen die vooraf bekend zijn gemaakt.

Straks mogen camera's sneller worden verplaatst naar een gebied waar de overlast zich op dat moment voordoet, bijvoorbeeld door zakkenrollers, drugsdealers of hangjongeren. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met deze uitbreiding van de huidige regeling, die enkele jaren geleden voor het eerst werd voorgesteld door toenmalig minister Ivo Opstelten van Justitie.

Er is niet steeds een aparte procedure nodig voor de inzet van flexibele camera's. De burgemeester wijst een gebied aan waar camera's kunnen worden geplaatst of verplaatst.

Rijdend en vliegend

Het kan gaan om camera's aan lantaarnpalen die eenvoudig verplaatst kunnen worden, maar de wet maakt ook de inzet van 'rijdende' en 'vliegende' camera's mogelijk, bleek toen de wet werd behandeld door de Tweede Kamer.

Het gebied waarin de camera's actief zijn mag niet groter zijn dan strikt noodzakelijk voor de handhaving van de openbare orde en het mag ook niet langer duren dan noodzakelijk is. Er moeten wel borden komen die aangeven dat er toezicht is.