Met de oproep van premier Mark Rutte (VVD) aan vluchtelingen om thuis te blijven en de verontwaardiging van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra over de paaseitjes van de Hema verloochent de VVD de waarden waar Nederland voor staat. 

Dat zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver in een interview met NU.nl. 

Klaver is verontwaardigd dat in de week dat de Europese Unie en Turkije tot een deal zijn gekomen over het indammen van de vluchtelingenstroom, de VVD "zich grotere zorgen maakt om de teloorgang van het paasei, dan over de veiligheid van vluchtelingen." 

Door de suggestie te wekken dat moslims iets te maken zouden hebben met de beslissing van de Hema om paaseitjes om te dopen tot 'verstopeitjes' wakkert Zijlstra "gevoelens van angst en haat" tegen een bevolkingsgroep aan, vindt de GroenLinks-voorman. 

Video: Asielprocedure in Nederland

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Animatie: In60seconds

Fundamentele waarden

Klaver: "We moeten stoppen om ons druk te maken over paaseitjes en feestdagen, fundamentele waarden die onze samenleving groot maken staan onder druk: gastvrijheid en verantwoordelijkheid nemen voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld." Hij hekelt het akkoord dat de Europese lidstaten en Turkije afgelopen vrijdag sloten. 

Volgens Klaver schendt de deal de afspraken in het Vluchtelingenverdrag en gaan de oplossingen in tegen de Europese waarden. "Als iemand bescherming bij je zoekt, dan stuur je ze niet terug."

Het terugsturen van vluchtelingen zal bovendien alleen maar leiden tot nieuwe migratieroutes, stelt Klaver. Hij pleit voor een gereguleerde herverdeling van erkende vluchtelingen via veilige routes. 

Klaver vraagt dinsdagmiddag een debat met premier Rutte aan over de deal met Turkije.

Het hele interview met GroenLinks-voorman Jesse Klaver leest u hier.