SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zal bij de volgende verkiezingen niet terugkeren in de Tweede Kamer.
 

Dat laat Gesthuizen maandag weten in een interview met Algemeen Dagblad (AD).

De politica keert naar eigen zeggen niet terug omdat ze volgend jaar elf jaar in de politiek zit. In maart 2017 staan de Tweede Kamerverkiezingen gepland.

"Ik ga liever weg met een frisse blik dan dat ik met hangen en wurgen de eindstreep haal", zegt Gesthuizen tegen NU.nl. Ze vreest voor een tunnelvisie als ze te lang als Kamerlid op het Binnenhof blijft rondlopen.

De SP'er gaat het liefst het bedrijfsleven in, maar over de precieze richting doet ze nog geen mededeling. "Ik heb eerder in de kunsten gewerkt, maar ik weet niet of ik daar in terugkeer. Ik ben veel nieuwe onderwerpen tegengekomen in de Kamer." SP-leider Emile Roemer reageerde volgens Gesthuizen "verbaasd en heel joviaal" op haar vertrek. 

Partijvoorzitter

Amper een halfjaar geleden greep Gesthuizen naast het partijvoorzitterschap. Ron Meyer kreeg eind  november vorig jaar van 59 procent van de leden de voorkeur voor die baan. Het partijbestuur sprak voor de verkiezingen al zijn voorkeur voor Meyer uit.

"Ik was niet de favoriet van het bestuur, dus ik heb het naar omstandigheden goed gedaan", zegt Gesthuizen. "Ik ging tegen de stroom in, dat heeft me veel slagkracht gekost."

Ze vindt dat er na 27 jaar een democratisch debat moest komen over de partijvoorzitter. "Ik vind het partijbestuur veranderd. De geest is nu uit de fles sinds die verkiezingscampagne."

Meer ruimte

De politica vindt dat de SP-leden nu meer hun ruimte pakken, al blijven het partijbestuur en de fractie de belangrijkste organen binnen de partij. Gesthuizen maakt de vergelijking met de koning en koningin op een schaakbord. "Maar de leden zijn ook belangrijke schaakstukken."       

Het vertrek is wel een beetje een bittere pil, zegt de politica. "Je laat wel wat achter. Afscheid nemen is toch een beetje sterven." In de Kamer is Gesthuizen woordvoerster Economische Zaken en Justitie.