Volgens vicepremier Lodewijk Asscher ligt het niet voor de hand dat de PvdA opnieuw met de VVD in een coalitiekabinet stapt. 

Dat de sociaaldemocraten in 2013 wel een coalitie vormden met de liberalen was volgens hem "niet leuk, maar wel nodig. Het was geen luxekeuze", aldus Asscher zondag in het programma Buitenhof.

"Het land zat in een diepe economische crisis en er was een verkiezingsuitslag met twee partijen die veruit het grootste waren", zegt Assher. "Je kunt dan verantwoordelijkheid nemen en dat hebben we gedaan."

VVD en PvdA werden destijds de twee grootste partijen. De PvdA is sindsdien in de peilingen flink gekelderd. Ook de VVD ging omlaag, maar minder dan de coalitiepartner.

Of er weer zo'n coalitie komt, hangt van de kiezer af, zei Asscher. Hij hoopt dat de PvdA de grootste partij wordt, "omdat je dan de keuze zelf in de hand hebt."

Verkiesbaar

De verkiezingen zijn in 2017 gepland. Asscher weet nog niet of hij zichzelf verkiesbaar stelt voor de Tweede Kamer. Tegen de zomer wil hij hierover een besluit nemen.

Asscher wordt net als burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam door sommige PvdA-prominenten gezien als toekomstige leider van de PvdA. De partij houdt in oktober een lijsttrekkersverkiezing.