PVV-leider Geert Wilders neemt zijn uitspraak over 'minder Marokkanen' niet terug. In de rechtbank zei hij vrijdag dat de "vrijheid van meningsuiting" het enige is dat hij nog heeft en dat Nederland een Marokkanenprobleem heeft.

"Ik neem er niets van terug en ik heb ook geen spijt", zei de PVV-voorman. Wilders wil dat een van de rechters die zijn rechtszaak behandelen terugtreedt, schrijft de NOS. Het gaat om de rechter Elianne van Rens, die in het verleden kritiek heeft geuit op de standpunten van de PVV.

Ook had Van Rens kritiek op een wrakingsverzoek van Wilders in een eerdere rechtszaak. "Er is in Nederland één rechter geweest die openlijk kritiek heeft geuit. Uitgerekend tegenover die rechter sta ik hier vandaag."

Marokkanen

De rechtszaak draait om de omstreden Marokkanen-uitspraken van Wilders. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Op een campagnebezoek in Den Haag op 12 maart 2014 zei Wilders dat Den Haag een stad "met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen" moet worden.

Een week later vroeg hij PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde "minder, minder, minder", waarop Wilders zei: dan gaan we dat regelen.

Video: uitspraak 'minder Marokkanen'

'Willen we meer of minder Marokkanen'
'Willen we meer of minder Marokkanen'

Slotbetoog

In zijn verklaring aan het einde van de regiezitting vrijdag zei Wilders dat hij wordt aangeklaagd voor het verkondigen van zijn politiek opinie. "Waarom heb ik gesproken? Eerlijk antwoord is dat ik minder Marokkanen in Nederland wil."

"We hebben een Marokkanenprobleem. Ik heb de plicht om dat te benoemen", zei Wilders. "Ik heb voor, tijdens en na de verkiezingen niet gezegd 'alle Marokkanen het land uit' of 'alle Marokkanen deugen niet'."

Syriërs

Volgens de politicus meet het Openbaar Ministerie met twee maten. "Het OM probeert mij nu te pakken maar is selectief aan het shoppen. Als ik zou hebben gesproken over minder Syriërs dan zou ik hier vandaag niet staan. Of ik zou hier niet alleen staan, maar samen met premier Rutte en bijna alle regeringsleiders van Europa. Want allemaal zetten ze vandaag in op minder Syriërs."

Concluderend stelde Wilders dat er "door deze dubbele moraal en hypocrisie bij zowel de politiek als het OM" sprake is van een politiek proces.

Video: Dit zijn de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen

Dit zijn de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen
Dit zijn de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen