PVV-leider Geert Wilders heeft verzocht om onder andere premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher te horen tijdens zijn proces over zijn minder-Marokkanenuitspraken.

Dat schrijft het AD vrijdag op basis van een uitgelekte pleitnota van de advocaat van Wilders, Geert Jan Knoops. Vrijdag is er een regiezitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Ook minister Ronald Plasterk, oud-minister Ivo Opstelten, eurocommissaris Frans Timmermans , de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en antiterrorismecoördinator Dick Schoof zou de PVV-leider willen oproepen. Deze verzoeken zouden door de rechtbank niet zijn gehonoreerd. 

Uit de nota komt verder naar voren dat Wilders wil bepleiten dat de uitspraken in een 'context' zijn gedaan. Ook gaat hij zeggen dat hij eigenlijk hetzelfde beweerde als hij eerder deed in het parlement en dit op "feiten" zou berusten.

Twee deskundigen haakten volgens de nota af als getuige, omdat ze bang zijn "in het kamp Wilders" geplaatst te worden. Een andere reden was de veiligheid van de familie.

Knoops heeft de president van de Haagse rechtbank verzocht om een onderzoek in te stellen, uitgevoerd door een onafhankelijke IT-deskundige of de Rijksrecherche.

Uitspraken

Wilders wordt vervolgd, omdat hij vorig jaar in een Haags café aan zijn aanhangers vroeg of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Vrijdag wordt tijdens de regiezitting de stand van zaken in het vooronderzoek besproken en kunnen nieuwe onderzoekswensen worden ingediend. 

Video: Om deze uitspraken wordt Geert Wilders vervolgd

Dit zijn de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen
Dit zijn de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen

Demonstratie

Bij de rechtszaal op Schiphol hebben zich zo'n twintig demonstranten verzameld. De leden van de anti-islambeweging Pegida staan in een vak met hekken voor de hoofdingang. Een aantal heeft een varkensmuts op.

Er is ook veel beveiliging rond de rechtbank. Er zijn veel marechaussees en politiemensen aanwezig op verschillende plekken. Op de toegangsweg naar het complex worden auto's gecontroleerd.

Heeft u beeld bij dit nieuws? Stuur uw video's en foto's in via NUfoto of WhatsApp naar 06 1388 0644.