De pleitnota die de advocaat van Geert Wilders vrijdag wil voordragen tijdens de regiezitting in het proces tegen de PVV-leider is uitgelekt. Geert-Jan Knoops, de advocaat in kwestie, eist een onderzoek omdat hij denkt dat hij is gehackt.

De versie die het AD in handen zegt te hebben is volgens Knoops een conceptversie van anderhalve week geleden. Zijn cliënt is volgens de advocaat "ontdaan en ernstig geschokt", zo liet hij aan de krant weten. "In mijn jaren als advocaat is me dit nog nooit eerder overkomen."

Knoops heeft de president van de Haagse rechtbank verzocht om een onderzoek in te stellen, uitgevoerd door een onafhankelijke IT-deskundige of de Rijksrecherche. 

Rutte

In de pleitnota staat dat Wilders onder andere Mark Rutte, Lodewijk Asscher, Ivo Opstelten, Ronald Plasterk, Frans Timmermans en terreurcoördinator Dick Schoof wilden laten verhoren voor de zaak. Dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen. Het is niet duidelijk waarom Wilders deze personen wilde oproepen.

Uit de nota komt wel naar voren dat Wilders wilde bepleiten dat de uitspraken in een 'context' zijn gedaan. Ook haakten volgens de nota twee deskundigen als getuige af omdat ze bang zijn 'in het kamp Wilders' geplaatst te worden. Een andere reden was de veiligheid van de familie.

Minder Marokkanen

Wilders wordt vervolgd omdat hij vorig jaar in een Haags café aan zijn aanhangers vroeg of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Het gaat om een regiezitting. Dan wordt de stand van zaken in het vooronderzoek besproken en kunnen nieuwe onderzoekswensen worden ingediend. Leden van de anti-islambeweging Pegida hebben aangekondigd rond de zitting te gaan demonstreren.

De zitting wordt uit veiligheidsredenen gehouden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Video: Om deze uitspraken wordt Geert Wilders vervolgd

Dit zijn de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen
Dit zijn de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen