Kamervoorzitter wil mogelijk extra Vragenuur

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib wil de druk op het kabinet opvoeren om schriftelijke vragen binnen de termijn van drie weken te beantwoorden, door mogelijk een extra Vragenuur in te lassen waar de onbeantwoorde vragen alsnog aan de orde komen.

"Ik constateer dat er op dit moment een groot aantal schriftelijke vragen is waarbij de beantwoordingstermijn wordt overschreden", schrijft Arib in een brief naar de Kamer.

Het gevolg is dat de Kamerleden bij het vaststellen van de agenda op woensdag en donderdag regelmatig een verzoek aan het kabinet moeten doen om hun schriftelijke vragen beantwoorden te krijgen. 

Arib vindt dat dit een "onnodig beslag" op de plenaire vergadering legt.

De nieuwe Kamervoorzitter wil daarom onbeantwoorde vragen toelaten tot het wekelijkse Vragenuur op dinsdag. Als het nodig is zal dat bovendien langer duren dan een uurtje, en zelfs kunnen leiden tot een extra Vragenuur.

'Goede actie'

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt juicht het initiatief toe. "Een goede actie van de Kamervoorzitter." Omtzigt deed een beroep op de voorzitter, omdat zijn vragen maar zelden binnen de gestelde termijn beantwoord worden.

Volgens het oppositielid kan niet worden uitgesloten dat het kabinet de mondelinge vragen systematisch te laat beantwoordt, omdat dan de relevantie van de vraag afneemt.

"Ik heb onlangs nog vragen over het associatieverdrag met Oekraïne gesteld en nog steeds geen antwoord gekregen. Als je de termijn laat lopen, daarna met ontwijkende antwoorden komt zodat ik weer nieuwe vragen moet stellen, en vervolgens weer de termijn laat lopen, zijn de antwoorden na het referendum pas binnen."

Toename

Tegelijkertijd roept Arib de Kamerleden op zuiniger om te gaan met het stellen van vragen aan het kabinet. In 1990 werden gemiddeld 1.100 vragen ingediend, terwijl dat aantal in 2015 is opgelopen tot 2.822.

De SP diende in 2015 de meeste schriftelijke vragen in: 736, gevolgd door de PvdA met 651 en de VVD met 360.

Bij haar aantreden als opvolger van Anouchka van Miltenburg ruim twee maanden geleden kondigde Arib aan de belangen van de Tweede Kamer voorop stellen en strenger te zijn voor het kabinet.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de Kamervoorzitter dreigt met een extra Vragenuur. In 2007 plande toenmalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet ook al voor een extra vragenrondje. Ook toen wilde de Kamervoorzitter de druk op het kabinet opvoeren om de schriftelijke vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Dat extra Vragenuur is er overigens nooit gekomen, de ministers hadden de meeste vragen alsnog met spoed van een antwoord voorzien.

Lees meer over:
Tip de redactie