Premier Mark Rutte ziet in de vluchtelingencrisis geen andere oplossingen buiten het principeakkoord dat vorige week tussen de 28 regeringsleiders van de Europese Unie en Turkije werd gesloten.

Dat zegt de premier donderdag voorafgaand aan de EU-Turkije-top die tot en met vrijdag duurt. 

"Er is geen alternatief, dus we moeten met een akkoord komen. Anders verergert de humanitaire crisis die zich momenteel afspeelt in Griekenland", zegt Rutte. Vluchtelingen worden daar bij de grens met Macedonië tegengehouden waardoor zij niet weg kunnen. 

De premier noemt een overeenstemming met Turkije "cruciaal" om het vluchtelingenvraagstuk met succes aan te pakken. 

"Als het vandaag en morgen niet lukt, zie ik niet in hoe we er hierna wel uitkomen", zegt Rutte. Er is haast geboden, want anders blijven mensen verdrinken in de Egeïsche zee en loopt Griekenland vol met vluchtelingen die niet meer door kunnen, aldus de premier.

Video: bekijk de reactie van Rutte

Beeld: EC - Audiovisual Service

Ruilsysteem

Er wordt deze dagen verder onderhandeld over het principeakkoord dat vorige week werd gesloten. In het principe-akkoord wordt onder meer een soort ruilsysteem voorgesteld. Om de migrantenstroom te controleren, neemt de EU alleen nog maar erkende vluchtelingen vanuit Turkije op.

Ankara wil in ruil daarvoor 3 miljard euro extra bovenop de al toegezegde 3 miljard euro om de vluchtelingen in de regio beter op te vangen. Turkije herbergt momenteel zo'n 2,7 miljoen vluchtelingen.

Eerder zei EU-voorzitter Donald Tusk dat hij voorzichtig optimistisch is over de nieuwe onderhandelingen. "Ik ben voorzichtig optimistisch, maar eerlijk gezegd meer voorzichtig." 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sloot zich bij de uitspraken van Tusk aan. ''Ik geloof dat het tot de mogelijkheden behoort dat het lukt een deal te vinden'', zei Merkel. Zij had het over ''gecompliceerde en intensieve gesprekken'' die de EU-leiders tegemoet gaan.

De uitkomst van de top moet volgens Tusk aan drie punten voldoen: de uitkomst moet worden gesteund door alle 28 lidstaten, voldoen aan internationale en Europese wetgeving en effectief de migratiecrisis bestrijden.

Haken en ogen

Er zitten juridisch en ook organisatorisch nogal wat haken en ogen aan de deal tussen de EU en Turkije. Xavier Bettel, de premier van Luxemburg, zei er nog niet van overtuigd te zijn dat de afspraken juridisch houdbaar zijn. ''Ik wil daar wel garanties voor.’’ De Belgische premier Charles Michel ziet ''liever geen deal dan een slechte''. Hij is er nog niet zeker van dat Turkije gaat leveren.

De Cypriotische president Nikos Anastasiades herhaalde dat Turkije eerst de Cypriotische regering moet erkennen, voordat het eiland zal instemmen met een deal. ''Als Turkije zijn verplichting nakomt, dan is er geen probleem.''

De Litouwse president Dalia Grybauskaite zei op cynische toon: ''Hopelijk gaan we het eens worden over iets.'' Zij vatte de bezwaren samen als ''zeer gecompliceerd, zeer moeilijk uit te voeren en op de rand van het internationaal recht''.