De recente massa-onthoofdingen in Saudi-Arabië, schendingen van het oorlogsrecht in Jemen en arrestaties van verschillende critici zijn voor het kabinet geen aanleiding geweest om de Saudische ambassadeur op het matje te roepen.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) schrijft woensdag naar aanleiding van vragen die D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma begin december vorig jaar stelde, dat de executies van 47 veroordeelden wel aanleiding zijn geweest om zijn zorgen te uiten bij de Saudische autoriteiten. 

De onthoofdingen zijn echter geen aanleiding geweest om de Saudische ambassadeur op het ministerie te ontbieden.

Wel zegt het kabinet de executies te betreuren en noemt het "de massale uitvoering van de doodstraf een extra zorgelijke ontwikkeling vanuit het oogpunt van eerbiediging van mensenrechten".

Westerse landen

In december vorig jaar reageerden verschillende landen verontwaardigd toen de Saudiërs aankondigden tientallen veroordeelden te executeren. Vooral de veroordeling en executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr zette kwaad bloed bij het sjiitische Iran en deed de spanningen in de regio verder toenemen.

Westerse landen uitten vooral hun zorgen over de executie van, soms minderjarige, criticasters van het streng islamitische regime.

Volgens Sjoerdsma moet er niet lichtzinnig worden omgesprongen met het ontbieden van ambassadeurs, maar hij vindt wel dat het kabinet Saudi-Arabië met "fluwelen handschoenen tegemoet komt".

De D66'er ziet dat er feitelijk niets verandert aan de houding van het kabinet tegenover het Arabische Koninkrijk. Ondertussen blijft het land critici executeren en gaat het door met schendingen van het oorlogsrecht in Jemen.

Video: Demonstratie tegen executie van sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr​

Demonstratie tegen executie van sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr​
Demonstratie tegen executie van sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr​

Wapenembargo

Een wapenembargo zou volgens Sjoerdsma een belangrijk signaal kunnen zijn. Deze week voegde de PvdA zich in het kamp van de Kamer dat oproept tot een stop van de export van wapens naar Saudi-Arabië. 

Sjoerdsma: "Nu is het zaak dat het kabinet dat signaal serieus neemt."