PvdA wil macht Bazels Comité voor bankentoezicht doorbreken

De macht van het Bazelse Comité, dat wereldwijd adviezen verzorgt over de financiële sector, moet worden doorbroken.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer tegen NU.nl.

De PvdA'er hekelt "de achterkamertjes" waarin belangrijke besluiten voor de financiële sector worden genomen. "Het Bazelse Comité heeft veel macht en die wil ik doorbreken. Politici moeten de wet voorschrijven, niet de banken en centrale bankiers", zegt Kamerlid Henk Nijboer.

Het Bazelse Comité bestaat uit toezichthouders uit 27 landen. De organisatie stelt zichzelf ten doel om het bankentoezicht wereldwijd te verbeteren. Het secretariaat wordt gevoerd door de Bank voor Internationale Betrekkingen (BIS) in de Zwitserse stad Bazel. Ook is er een aantal internationale organisaties zoals de Europese Commissie en de BIS zelf die als waarnemer zijn verbonden aan de organisatie.

Het Comité formuleert belangrijke, internationale richtlijnen voor banken zoals de hoogte voor de buffers en de omgang met interne risicomodellen. Vaak worden de adviezen al dan niet deels door regeringen omgezet in wet- en regelgeving. 

Agenda

"Wat staat er precies op de agenda van het Bazelse Comité? Niemand die het weet. Deze besluitvorming achter gesloten deuren vormt voor een zo belangrijke kwestie een fundamenteel democratisch tekort", aldus Nijboer. De PvdA wil vooral helderheid over de rol van de Tweede Kamer en het Europees Parlement. 

Ook SP pleit voor meer openheid. "De organisatie heeft veel invloed, maar we weten er eigenlijk weinig vanaf. Hoe komt bijvoorbeeld het advies voor de bankenbuffers tot stand?", vraagt Kamerlid Arnold Merkies zich af. 

"Als adviezen bijna altijd worden overgenomen, kun je je afvragen hoe adviesgevend je nog bent", zegt de SP'er. Het proces naar een eindresultaat is in zijn ogen net zo belangrijk als het eindresultaat zelf.

Eigen afweging

De VVD hecht eveneens aan transparantie, maar Kamerlid Aukje de Vries wijst erop dat de adviezen van het Bazelse Comité door iedereen beoordeeld kunnen worden. "De besluitvorming is niet openbaar, maar dat is bij wel meer organisaties met veel invloed het geval. De ministerraad speelt zich ook achter gesloten deuren af", zegt De Vries.

Ook Wouter Koolmees van D66 bestrijdt het beeld dat alle adviezen klakkeloos worden overgenomen en eindigen in nationale wetgeving. "Landen bepalen uiteindelijk zelf wat zij met de adviezen van het Comité doen." 

De D66'er wijst op het advies van de Zwitserse organisatie om de bankenbuffers internationaal te verhogen. Nederland heeft dat opgevolgd en aangevuld met nationale, strengere regelgeving. 

Donderdag spreekt de Kamer op uitnodiging van de PvdA met leden van het Bazelse Comité.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie