Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een hoorzitting met onder andere de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot over het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

Regeringspartijen VVD en PvdA stemmen in met een voorstel van het CDA. Naast Knot worden ook hoogleraren en pensioendeskundigen verzocht de Kamer in een hoorzitting bij te praten over de nieuwste maatregelen van de ECB.

Vorige week besloot de centrale bank de belangrijkste rentetarieven te verlagen en het opkoopprogramma te verruimen. De ECB verlaagt de rente om zo de lage inflatie op te schroeven, het belangrijkste mandaat van de toezichthouder.

Staatssecretarissen Eric Wiebes (Financiën) en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) lieten zich eerder voorzichtig negatief uit over het het ECB-beleid, de lage rentestanden tasten namelijk de financiële gezondheid van pensioenfondsen aan. De centrale bank is echter een onafhankelijk orgaan waar bewindspersonen geen invloed op mogen uitoefenen.

In januari vorig jaar kwam Knot ook al naar de Kamer om over het opkoopprogramma te praten. Hij stemde binnen de ECB destijds tegen de maatregel om 60 miljard euro per maand uit te geven aan staatsobligaties bij banken in de eurozone. Hij zou ook tegen de uitbreiding van deze operatie hebben gestemd.