Hoewel de scherpe randjes van de Mediawet af zijn, geeft staatssecretaris Sander Dekker (Media) zijn gehavende wet toch "een ruime voldoende".

Dat zegt hij dinsdag in een interview met NU.nl, nadat de Eerste Kamer na een moeizaam proces alsnog akkoord ging met de nieuwe Mediawet.

"Sommigen roepen dat met deze wet Hilversum wordt gesloopt en anderen roepen dat er met deze wet helemaal niets verandert. En beide hebben ongelijk. Als je kijkt naar de feiten, dan denk ik dat dit een keurige wet is", aldus de staatssecretaris.

Met zijn wet wilde Dekker af van puur amusement bij de omroep en een groot deel van het budget beschikbaar maken voor externe producenten.

Scherpe randjes

Dekker erkent in het interview wel dat de scherpe randjes van de wet af zijn. Zo blijft amusement in het bestel mogelijk en gaat het terugdringen van de macht van de omroepen niet zo ver als Dekker had gewild. 

Wat hem betreft wordt er bij de NPO straks echter wel beter nagedacht over de besteding van het publieke geld. "De kern van de wet staat nog steeds overeind. […] Ik vind het niet gek dat als je jaarlijks 600 miljoen belastinggeld in de publieke omroep steekt dat je ook nadenkt wat je met z'n allen wilt bereiken."

Aanpassen

Wel moet hij een deel van zijn plannen aanpassen, omdat de senatoren ernstige bezwaren hadden tegen onder andere de politieke invloed op de NPO en onafhankelijkheid van de omroepen. Dekker komt daarom binnenkort al met een aanpassing van de wet.

Lees hier het hele interview met staatssecretaris Dekker