Eerste Kamer stemt in met nieuwe Mediawet

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media). 

Desondanks treedt een groot deel van de nieuwe wet nog niet in werking. Dit onderdeel moet Dekker van de Senaat eerst nog wijzigen.

Hij gaat dat doen met een aanvullende wet, die eerst weer door beide Kamers moet worden goedgekeurd. Voor de zomer zal hij het voorstel indienen.

Hoewel de hele Senaat niet blij was met deze opmerkelijke procedure zijn VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de onafhankelijke OSF voor. Tegen waren CDA, SP, PVV, 50PLUS en de Partij voor de Dieren. In een hoofdelijke stemming werden het 39 voor- en 30 tegenstemmen.

Grondwet

De tegenstanders hekelden zowel de inhoud van de wet als de gevolgde procedure, die volgens enkele staatsrechtgeleerden in strijd is met de Grondwet. Dekker had volgens hen zijn hele wet eerst helemaal moeten herzien en dan weer door beide Kamers moeten loodsen. Volgens de SP kan de Senaat eigenlijk niet stemmen over een wet die er nog niet is.

Dekker gaat nu het onderdeel over de landelijke omroep aanpassen. Kern hiervan is dat programma's gericht moeten zijn op informatie, cultuur en educatie. Er komt meer sturing door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en externe producenten krijgen ook toegang tot het omroepbestel.

Het deel over de regionale omroepen wordt wel van kracht. Zoals Dekker wilde, kunnen zij nu doorgaan met reorganiseren en bezuinigen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie