De oud-voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, waarschuwt dat een nee bij het referendum over het Oekraïneverdrag een 'blamage' zou zijn voor Nederland.

Van Rompuy doet zijn uitspraak maandag in een interview met dagblad Trouw. De Belgische politicus was nauw betrokken bij het opstellen van het akkoord van Kiev. Hij stelt dat de Nederlandse regering en het parlement al akkoord zijn gegaan met het verdrag.

Een 'nee' van de stemmers bij het referendum zou Nederland in Europees verband een minder betrouwbare partner maken, waarschuwt Van Rompuy. "Daar kan de regering niets aan doen, zeker deze regering niet", voegt hij daar aan toe. "Maar ik vind dat wel een hindernis voor het buitenlandbeleid, als men weet dat men altijd het risico loopt teruggefloten te worden. Een land moet zich kunnen engageren. Nederland is hierin een uitzondering, het is het enige land dat zo'n soort procedure hanteert."

De Belgische oud-premier legt uit dat een toezegging in het verleden niet zomaar kan worden ingetrokken. "Over dit associatieverdrag zijn toch debatten geweest in Nederland?", stelt hij. "De volksvertegenwoordiging heeft haar verantwoordelijkheid genomen. Komt er straks ook een referendum over TTIP, het Amerikaans-Europese vrijhandelsakkoord? Dan zou het wel eens moeilijk kunnen worden om Nederlandse handtekeningen te krijgen."

Geen toetreding

De politicus stelt trouwens met klem dat het associatieverdrag geen eerste stap is naar een EU-lidmaatschap van de Oekraïne. Dit wordt door tegenstanders van het verdrag genoemd als belangrijk argument om bij het referendum nee te gaan stemmen. "In het verdrag staat geen enkele aanzet tot een lidmaatschap. Dat is uitdrukkelijk besproken. De Oekraïeners drongen daar telkens geweldig op aan. Wij hebben daar nooit aan toegegeven."

Op 1 januari had het associatieverdrag met Oekraïne in werking moeten treden, maar tegenstanders van de overeenkomst staken daar een stokje voor. Zij vinden dat het besluit eerst aan de Nederlandse burger moet worden voorgelegd.

Niet bindend

De uitkomst van het referendum is niet bindend. Dat betekent dat kiesgerechtigden een stevig signaal kunnen afgeven, maar aan de uitkomst hoeft geen gevolg te worden gegeven. Minstens 30 procent van alle kiesgerechtigden moet zich bij de stembus uitspreken, anders is de uitslag niet geldig.

Het verdrag met Oekraïne staat vol met afspraken over de afschaffing van invoerrechten, bescherming van investeerders, en belastingmaatregelen. De bedoeling is dat de wetten van Oekraïne in overeenstemming komen met de standaarden van de EU. Om een gunstig handels- en investeringsklimaat te garanderen moeten ook de rechtstaat en de democratie versterkt worden en de mensenrechten gerespecteerd worden.