EU wil maandelijks 6.000 vluchtelingen verdelen over lidstaten

De Europese Unie wil de komende maanden duizenden vluchtelingen vanuit Griekenland naar andere lidstaten brengen.

Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos vertelde donderdagavond aan journalisten op een ontmoeting van ministers van Binnenlandse Zaken dat tenminste 6.000 vluchtelingen per maand over lidstaten zullen worden verdeeld. Tot nu toe zijn slechts 900 mensen vervoerd naar andere plekken.

Avramopoulos zei dat het systeem inmiddels sneller is geworden, ondanks protesten van sommige lidstaden, maar erkende ook dat het doel van 6.000 ambitieus was.

Ongeveer 35.000 vluchtelingen, voornamelijk uit Syrië, zitten vast in Griekenland sinds Oostenrijk en de landen die op de route naar Duitsland liggen hun grenzen hebben gesloten.

Video: Drone filmt vluchtelingenkamp Griekse grens

Dijkhoff

Volgens de NOS zei staatssecretaris Dijkhoff na afloop van de vergadering juist dat de vluchtelingen asiel moeten aanvragen op de Balkan.

In het overleg zouden de ministers hebben gezegd sneller werk te gaan maken van het voorstel van de Europese Commissie om 700 miljoen euro subsidie te geven aan Griekenland voor de opvang van vluchtelingen.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma noemt het "beschamend" dat er nog zo weinig van de beloften is waargemaakt. "De EU-lidstaten moeten zich nu aan de afspraken houden en zo snel mogelijk de herverdeling van asielzoekers op gang brengen", stelt hij.

Ook Linda Voortman (GroenLinks) maant de lidstaten tot spoed. "De situatie bij de Macedonische grens is verschrikkelijk. We moeten nu meteen beginnen met het opvangen van mensen en de humanitaire noodsituatie beëindigen", stelt ze.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie