Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) is bereid om de in zwaar weer geraakte detailhandel financieel tegemoet te komen.

Dat zegt Asscher donderdag in de Tweede Kamer op een vraag van GroenLinks.

"Ik sta er welwillend tegenover om een financiële bijdrage te leveren aan de sector", zegt de bewindsman.  

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wees Asscher op de 150 miljoen euro die nog over is van de sectorplannen waar oorspronkelijk 600 miljoen euro voor was gereserveerd. Asscher zegt toe een deel daarvan voor de detailhandel vrij te willen maken.

"Goed dat het er nu wel komt, maar het is triest dat er eerst winkelketens voor om moesten omvallen", aldus Voortman.

Plan

Met een deel van dit geld kunnen werkgevers en werknemers in een sector of regio een plan opstellen om de arbeidsmarkt mede met overheidsgeld te verbeteren.

De sociale partners in de detailhandel kwamen er in eerste instantie samen niet uit om van een sectorplan gebruik te maken, maar nu de nood hoog is zijn de partijen weer met elkaar in gesprek.

Asscher heeft van de partijen deze week een plan ontvangen dat er volgens hem op het eerste gezicht "goed en veelbelovend uitziet". 

De detailhandel staat er slecht voor. Kleine en grote winkelketens houden het hoofd niet meer boven water. Door alleen al het recente faillissement van V&D hebben ruim achtduizend mensen hun baan verloren.