Kamer ziet strengere vorstverletregeling niet zitten

Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet de strengere regels omtrent de vorstverletregeling niet zitten.

Dat blijkt donderdag tijdens een debat over het arbeidsmarktbeleid. Zowel coalitiepartijen VVD en PvdA als de oppositiepartijen SP, CDA en ChristenUnie willen dat de regeling wordt aangepast.  

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) belooft de regeling die oorspronkelijk op 1 april in zou gaan met een half jaar uit te stellen. "Ik wil iets doen aan de nadelen in bepaalde sectoren en iets doen aan de nadelen uit de oude regeling", zegt Asscher.

Werkgevers krijgen volgens het voorstel een eigen risico van drie weken als het personeel vanwege de kou niet kan werken. Dat is vastgelegd in een bijlage van het sociaal akkoord uit 2013.

Bedrijven kunnen straks pas aanspraak maken op een WW-uitkering voor hun werknemers, als het twee weken lang te koud is geweest.

Protest

Met name werkgeversvereniging van schoonmaak- en glazenwassersbedrijven OSB protesteert al lange tijd tegen de aanpassing. De organisatie vindt de periode van een eigen risico van drie weken te lang. Ook de bouwsector heeft gevraagd om de regeling van tafel te halen.

Dinsdag bood OSB, die ongeveer vijfhonderd bedrijven vertegenwoordigt, een petitie in de Tweede Kamer aan om de vorstverletregeling voor de glazenwassersbedrijven op nul dagen te houden. 

De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseerde het kabinet al in 2014 af te zien van de nieuwe vorstverletregeling. De verschillende branches moeten de ruimte krijgen hier zelf afspraken over te maken binnen de cao, aldus de SER destijds.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie