Het Europees Parlement heeft veel bezwaren tegen de migratiedeal die de EU met Turkije heeft gesloten. Over het hele politieke spectrum zijn kritische geluiden te horen. 

De grote fracties willen geen "blanco cheque" aan Turkije geven, zo bleek woensdag tijdens een debat in Straatsburg, waarbij namens Nederland minister van Defensie Jeanine Hennis aanwezig was. De EU en Turkije sloten dinsdagnacht een principe-akkoord.

Turkije gaat alle migranten die illegaal de oversteek naar Europa terugnemen, op voorwaarde dat Europese landen erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen over laten komen. In ruil wil Turkije onder meer twee keer zo veel als de al toegezegde 3 miljard euro.

Het land is niet van plan om die vluchtelingen terug te sturen als hun thuisland een conflictgebied is, aldus minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu woensdag. 

Koehandel

Koehandel met vluchtelingen, onder wie kinderen en vrouwen, is niet acceptabel, zei fractievoorzitter van de sociaaldemocraten Gianni Pitella. Hij pleitte er met zijn christendemocratische collega Manfred Weber voor dat het geld alleen aan vluchtelingen wordt besteed. ''Zodat ze niet meer hoeven te leven van 7 dollar per maand", zei de liberaal Guy Verhofstadt. ''Het akkoord is enorm problematisch: het massaal terugsturen is tegen de vluchtelingenverdragen."

"We geven de sleutels van de deur naar Europa aan de Turkse sultan Erdogan", aldus Verhofstadt. "Het akkoord is enorm problematisch: het massaal terugsturen is tegen de vluchtelingenverdragen. Turkije mag in een koehandel bepalen welke Syriërs naar Europa komen." De Belgische oud-premier voorziet een verschuiving van de mensensmokkelroutes naar landen als Italië en Malta.

Balkanroute

Zo'n vijfhonderd migranten, veelal uit Afghanistan, hebben woensdag in Athene gedemonstreerd tegen de sluiting van Europese grenzen. Meerdere landen op de zogenoemde Balkanroute sloten de afgelopen tijd hun grenzen.

De vluchtelingen trokken te voet van een opvangkamp in Piraeus naar Athene, een tocht van een kleine tien kilometer. ,,Maak de grenzen open'' en ,,Wij zijn ook mensen'', scandeerden de betogers.

Doordat landen als Macedonië, Servië en Kroatië hun grenzen hebben gesloten, stranden steeds meer vluchtelingen en migranten in Griekenland, nadat ze de oversteek van Turkije hebben gemaakt. Duizenden mensen die in Griekenland zitten, kunnen niet doorreizen naar West-Europa.

Zwakte

EU-parlementariër Sophie in ’t Veld (D66) noemde de deal ''een vertoon van zwakte, juridische dubieus en moreel volstrekt onwaardig".

Uit uiterst linkse en rechtse hoek klonk het verwijt dat Turkije Europa ''afperst en chanteert''. Front National-voorvrouw Marine Le Pen zei dat de EU een Turks ''dictaat" heeft geaccepteerd.

Visum

De EU-leiders zegden Turkije ook toe onderhandelingen over toetreding en visaversoepeling te versnellen. Duitsland laat dinsdag weten dat de kwaliteitseisen die aan het Turkse visum worden gesteld, niet zullen worden verlaagd.