Rutte vraagt Raad van State om advies over openheid bestedingen koning

Premier Mark Rutte vraagt de Raad van State hoe hij in de toekomst moet omspringen met informatie over bestedingen door de koning. 

Dat staat dinsdag in antwoorden op vragen van Alexander Pechtold van D66 over de onderhoudskosten van de Gouden Koets.

De Grondwet zegt dat de koning zijn 'Huis' ofwel het hof zelf mag 'inrichten'. Hij heeft dus ook bij bestedingen recht op een eigen levenssfeer, maar wel met 'inachtneming van het openbaar belang'.

Daar wil Rutte nu dus meer over weten van de Raad van State. Ook wil hij voorlichting over de ministeriële verantwoordelijkheid voor de gelden die voor het Koninklijk Huis worden begroot.

Gouden Koets

Vorige maand liet de premier weten dat de kosten van de restauratie van de Gouden Koets niet bekend worden gemaakt. Openbaarmaking van de kosten zou niet sporen met het genoemde artikel uit de Grondwet.

D66 en de SP hadden de premier gevraagd om openheid over de onderhoudskosten te geven. Hij zei "meer dan gerede angst" dat de kosten weer gaan oplopen. Pechtold wees in dat verband op de hoge onderhoudskosten van De Groene Draeck, het privéjacht van prinses Beatrix.

Begin maart werd bekend dat onderhoudskosten van de plezierjacht onnodig hoog zijn geweest. Ook zijn de kosten structureel hoger dan in de jaarverslagen vermeld is.

Gezien de kritiek en dereacties die volgden, is volgens Rutte ''nader duidelijk'' geworden dat ''bij dit onderwerp wezenlijke aspecten van onze staatkundige verhoudingen aan de orde zijn".

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie