Ook voor regeringspartij VVD is de maat met de persoonsgebonden budgetten (pgb) in de zorg vol, nu de aanhoudende problemen niet worden opgelost.

Dat bevestigt een woordvoerder van de partij naar aanleiding van berichtgeving in AD.

Volgens VVD-Kamerlid Sjoerd Potters moet er een alternatief gezocht worden voor de uitvoerder van de pgb: de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Sinds vorig jaar is de SVB verantwoordelijk voor de uitbetaling en de controle van het zorggeld voor mensen, maar de uitbetaling blijkt sindsdien problematisch. Ook staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dreigde hierdoor al meermaals in politieke problemen te komen.

Andere weg

Nadat een groot deel van de Kamer eerder al het vertrouwen in het huidige systeem had opgezegd vindt nu ook de VVD dat het anders moet.

"De Sociale Verzekeringsbank heeft zijn best gedaan om de problemen aan te pakken, maar de tijd is nu gekomen om naar een andere weg te gaan kijken", aldus Potters in de krant.

Hij wil voor de zomer een plan van de staatssecretaris. De Tweede Kamer praat dinsdag met hem over de problemen met de pgb.

Reactie PvdA

De PvdA wil de SVB nog niet afserveren, maar roept Van Rijn wel op onderzoek te doen naar alternatieven. "Pgb-houders moeten gewoon netjes en op tijd worden uitbetaald. De organisatie die dat het beste kan uitvoeren, moet wat de PvdA betreft dus ook de uitbetaling op zich nemen", aldus PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk tegen NU.nl. "Daarom vragen wij de staatssecretaris daar onderzoek naar te doen, waarbij ook alternatieven voor de SVB worden meegenomen."