Als Nederland de grenzen sluit om de vluchtelingenstroom een halt toe te roepen zoals de PVV wil, dan heeft dat grote financiële gevolgen.

Daarvoor waarschuwt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, donderdag.

"Als we de grenzen sluiten, creëren we financiële en economische problemen. Dagelijks zijn er 1,7 miljoen mensen die binnen de Europese Unie de grens oversteken, per jaar zijn er 54 miljoen internationale transporten", zegt Juncker.

Het sluiten van de grenzen vernietigt de interne markt en kost daardoor veel geld, beweert de Luxemburger.

PVV-leider Geert Wilders wil dat Nederland de grenzen sluit voor vluchtelingen die sinds vorig jaar zomer in grote getale richting Europa komen.

Europese Top

Maandag spreken de regeringsleiders van de 28 EU-landen met elkaar om tot een Europese oplossing voor de asielzoekers te komen. Er wordt dan ook met de Turkse premier gesproken. De Turken spelen een cruciale rol bij de oplossing van het vluchtelingenprobleem.

Veel Syriërs steken daar de grens over en proberen vervolgens in bootjes Griekenland te bereiken vanwaar zij verder willen reizen naar Noordwest-Europa.

Om die stroom te stoppen zijn er afspraken gemaakt tussen de EU en Turkije, maar er komen nog dagelijks vluchtelingen via die vaak gevaarlijke route richting Europa. "Mijn indruk is dat de Turken leveren. We hebben elkaar nodig", zegt Juncker. 

Het maken en nakomen van afspraken op Europees niveau verloopt over het algemeen moeizaam. Landen opereren steeds vaker op eigen houtje. Juncker: "Sinds vorig jaar nemen we besluiten, maar niet alle lidstaten volgen die op."