Het plan van PvdA-leider Diederik Samsom om via een luchtbrug elke dag honderden vluchtelingen over te brengen naar de Europese Unie is volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff "te voorbarig."

Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff donderdag tijdens het asieldebat in de Tweede Kamer.

"Er is geen sprake van een impasse. Het is nu zaak om in gesprek te blijven met Turkije om de toestroom substantieel te verminderen", aldus de staatssecretaris.

Volgens de staatssecretaris is het eerst zaak om op de Europese asieltop van volgende week maandag om verdere uitvoering aan de afspraken met de Turken te maken. "Ik ga er geen onderhandelingsspelletje van maken", zei hij.

Samsom deed donderdag in De Volkskrant een voorstel om een impuls te geven aan de uitvoering van de afspraken met Turkije. Ankara krijgt van de Europese Unie 3 miljard euro om de humanitaire situatie in de vluchtelingenkampen te verbeteren en de vluchtelingenstroom in te dammen en te controleren. Samsom wil "minimaal vierhonderd vluchtelingen per dag" minstens een maand lang via een luchtbrug overbrengen naar de Europese Unie.

Video: 'Luchtbrug cadeau aan Turkije'

'Luchtbrug is cadeautje aan Turkije'
Video
'Luchtbrug is cadeautje aan Turkije'

Goede wil

Turkije moet dat wat Samsom betreft opvatten als "een teken van goede wil". Hij hoopt dat de Turken dan zullen beginnen met het nakomen van hun afspraken. "Als de EU aan Turkije laat zien dat we serieus werk maken van een oplossing van de vluchtelingencrisis, komt Ankara in actie tegen de mensensmokkelaars. Nu regeert het wantrouwen en gebeurt er niets, behalve dat de humanitaire drama's met het uur groeien", aldus Samsom. 

Maandag komen de Europese leiders en Turkije bijeen om opnieuw te proberen om tot een oplossing te komen voor de vluchtelingenproblematiek. Als het aan de PvdA ligt, dringt premier Mark Rutte er bij zijn Europese collega's op aan het plan in de praktijk te brengen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ziet helemaal niets in het plan van Samsom. Hij vindt dat de asielstroom vanuit Turkije richting de nul moet gaan voor er over relocatie van vluchtelingen gesproken worden. "Anders komen er twee stromen en zijn we dubbel de pineut. Het is nu aan Turkije om hier significante stappen te zetten. Als Europa zou doen wat Samsom voorstelt, belonen we het stilzitten van de Turken en komen ze nooit in actie."

Later op de dag besluit de Tweede Kamer of zij het kabinet de opdracht geeft om het PvdA-plan op de agenda van de Europese top te zetten.