EU-president Donald Tusk waarschuwt economische migranten dat ze niet moeten denken dat ze vrij door Europa kunnen reizen. "Kom niet naar Europa. Geloof niet wat de mensensmokkelaars zeggen."

Geen enkel Europees land zal een doorgangsland zijn voor mensen die geen recht op bescherming hebben, benadrukte hij.

700 miljoen

Tusk is blij met het voorstel van de Europese Commissie om 700 miljoen euro aan humanitaire hulp beschikbaar te stellen voor onder meer Griekenland. "De EU zal Griekenland niet in de steek laten."

Griekenland uit de Schengenzone zetten, is een doel noch een middel, verzekerde Tusk. "Griekenland zal deel blijven uitmaken van Schengen, de eurozone en de EU." De Poolse EU-president reist deze week van Oostenrijk via de Balkan naar Turkije in een soort veldtocht die de paspoortvrije Schengenzone moet redden.

Bekijk de reactie van Tusk:

Stop grenscontroles

De Europese Commissie zal vrijdag het plan presenteren dat de EU-lidstaten nog voor december moeten stoppen met hun controles van de Europese binnengrenzen, om het personenverkeer in de Schengenzone terug te brengen naar de oude situatie.

Een belangrijk onderdeel van het plan is de Europese Grens- en Kustwacht. Die moet in november volledig operationeel zijn, zo staat in het uitgelekte voorstel. Ondertussen moet Griekenland de gaten in zijn grenzen dichten.

De Europese grenswacht moet ertoe bijdragen dat minder migranten Europa binnenkomen. Dan kunnen lidstaten zich niet meer beroepen op de 'uitzonderlijke' omstandigheden waaronder de grenscontroles van onder meer Duitsland en Oostenrijk toelaatbaar zijn.

België en Denemarken blijven voorlopig hun grenzen controleren. Dat hebben beide landen laten weten aan de Europese Commissie, die hiervoor formeel toestemming moet geven.

België verlengt de controles langs de grens met Frankrijk in de kuststrook met twintig dagen. Denemarken wil de controles bij de grens met Zweden en Duitsland vooralsnog verlengen tot 3 april. Ook landen als Duitsland en Oostenrijk houden hun grenzen nauwlettend in de gaten.

Behalve Griekenland heeft ook Turkije met grote vluchtelingenstromen te maken. Elke dag houdt het land gemiddeld vijfhonderd vluchtelingen tegen. In de eerste anderhalve maand van 2016 zijn ruim 24.000 mensen die naar Europa wilden gaan, van hun voornemen afgehouden, meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Turkije

Tusk heeft nog geen afspraken over concrete aantallen gemaakt met Turkije om het aantal te beperken, zei hij tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

Het uiteindelijke streven is om het fenomeen compleet uit te bannen, aldus Tusk. Het is daarbij aan de Turken om de beste manier te vinden om te voorkomen dat migranten de oversteek van Turkije naar Griekenland maken. Tusk zei ook dat door migranten terug te sturen het businessmodel van de mensensmokkelaars kan worden ondermijnd.

Davutoglu zei dat als het staakt-het-vuren in Syrië standhoudt, de stroom van vluchtelingen richting Europa afneemt. Het bestand ging vorige week in en is sindsdien dagelijks geschonden.