Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het oneens over het overbrengen van asielzoekers van Turkije naar de EU.

Dat bevestigen de partijen aan NU.nl na een interview van PvdA-leider Diederik Samsom donderdag in de Volkskrant.

Samsom zegt dat het tijd is dat Europa snel van start gaat met het uitvoeren van afspraken die eind vorig jaar met Turkije zijn gemaakt.

Volgens Samsom gaat het om "minimaal vierhonderd vluchtelingen per dag" die wat hem betreft minstens een maand via een luchtbrug naar de EU mogen komen. Hij spreekt van een "teken van goede wil" richting Turkije in de hoop dat het land meer werk maakt van het indammen van de stroom vluchtelingen richting de EU.

"Als de EU aan Turkije laat zien dat we serieus werk maken van een oplossing van de vluchtelingencrisis, komt Ankara in actie tegen de mensensmokkelaars. Nu regeert het wantrouwen en gebeurt er niets, behalve dat de humanitaire drama's met het uur groeien", aldus Samsom.

De Kamer debatteert donderdag over asielbeleid. Als het aan Samsom ligt gaat de herplaatsing direct na de EU-top over Turkije maandag van start.

Dubbel de pineut

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt het onverstandig om nu te starten met het dagelijks overbrengen van honderden vluchtelingen. "Om te kunnen beginnen met een 'resettlement-programma', moet eerst bij de asielstroom vanuit Turkije de nul in zicht komen", laat hij weten aan NU.nl. 

"Resettlement met lage aantallen moet die hoge asielstroom juist vervangen en er niet naast bestaan. Anders komen er twee stromen en zijn we dubbel de pineut. Het is nu aan Turkije om hier significante stappen te zetten. Als Europa zou doen wat Samsom voorstelt, belonen we het stilzitten van de Turken en komen ze nooit in actie."

In de afspraken die tussen de EU en Turkije werden gemaakt is herplaatsing een onderdeel van een groter pakket afspraken. Turkije krijgt ook 3 miljard euro voor de opvang van asielzoekers en bovendien worden de onderhandelingen over toetreding tot de EU hervat.

Noodsituatie

De PvdA-leider krijgt daarin steun van D66, GroenLinks en SP. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma laat weten begrip te hebben voor mensen die "zorgen hebben dat je hierdoor Turkije lijkt te belonen voor stilzitten, voor het niet naleven van eerder gemaakte afspraken".

Bij de grens tussen Griekenland en Macedonië is volgens hem echter "een acute noodsituatie" ontstaan. "We moeten iets doen om deze impasse te doorbreken. Vanuit dat sentiment moeten we deze luchtbrug voor een maand proberen, op voorwaarde dat andere welwillende Europese landen meedoen."

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver vindt dat de impasse doorbroken moet worden, ook met Griekenland. "Uitstekend pleidooi van Samsom. Dit verdient steun van een Kamermeerderheid.", zegt hij op Twitter.

SP-leider Emile Roemer wil niet alleen Turkije en Griekenland helpen, maar ook bijvoorbeeld Libanon. "Het zou goed zijn als we kunnen voorkomen dat mensen op gevaarlijke bootjes stappen, dus willen wij een deel van de vluchtelingen een plek in de EU geven, tegelijkertijd de situatie in de regio verbeteren en de mensensmokkel aanpakken."

De PVV ziet niets in het plan van Samsom. Kamerlid Sietse Fritsma noemt het "gekkenwerk".

Video: De asielprocedure in Nederland in 60 seconden

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Animatie door in60seconds