Premier Mark Rutte is niet van plan af te wijken van het instroomcijfer dat het kabinet hanteert om in te schatten hoeveel asielzoekers er dit jaar in Nederland zullen arriveren.

"Wij houden vast aan 58.000, omdat we werken aan oplossingen", zei de premier dinsdag tijdens het Vragenuur.

Deze week ontstond er opnieuw onduidelijkheid over het "gegoochel" met de instroomcijfers.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad en Reporter Radio is gebleken dat het ministerie van Veiligheid en Justitie, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de lagere overheden uitgaan van een veel hogere schatting van het aantal asielzoekers dat moet worden opgevangen. Zij schatten de instroom in op 93.000. 

Maatregelen

Premier Rutte hield echter vol dat de instroom dit jaar zou uitkomen op 58.000. Ondanks de chaos in Griekenland, dat overspoeld dreigt te worden met vluchtelingen, de afspraken met Turkije die nog niet in werking zijn getreden en de Balkanlanden die op eigen houtje handelen, gelooft Rutte dat de maatregelen dit jaar gaan werken en de instroom beperkt kan worden.

Daarom werkt het kabinet met het instroomcijfer van 58.000. Wel zijn de betrokken diensten gevraagd om rekening te houden met een 'worst case scenario'Rutte: "Verstandig beleid is ook anticiperen op 93.000."

De premier vindt 58.000 vluchtelingen voor 2016 eigenlijk ook nog te hoog. "We werken er heel hard aan om die dramatische voorspelling niet uit te laten komen."

Geloofwaardigheid

De oppositie neemt het de premier kwalijk dat hij niet eerlijk is over het aantal vluchtelingen dat Nederland dit jaar kan verwachten.

"Nederland staat voor enorme uitdaging. De premier moet in ieder geval eerlijk zijn over de feiten en wat ons land te wachten staat", zei D66'er Sjoerd Sjoerdsma. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver probeert Rutte het aantal vluchtelingen "omlaag te redeneren". Klaver vindt dat niet realistisch. Er blijven mensen vluchten en volgens Klaver moet de politiek eerlijk zijn tegenover de bevolking, omdat de politiek anders aan geloofwaardig verliest.

Rutte verwierp de opmerkingen van Klaver. "Leiderschap is je niet neerleggen bij de feiten, maar maatregelen nemen om de instroom te beperken."

Volgens de PVV probeert Rutte zijn "falende" asielbeleid te verdoezelen met het gegoochel van cijfers. "Sluit de grenzen, laat geen asielzoeker meer toe en de instroom zal dalen naar nul." 

Dat zal Rutte nooit doen, zei hij. "Een beschaafd land als Nederland zal altijd vluchtelingen opvangen" maar dan wel in een Europees kader en niet meer dan Nederland aankan.

Video: De asielprocedure in Nederland

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Animatie door in60seconds