De manier waarop het koninklijk plezierjacht De Groene Draeck in de afgelopen jaren is onderhouden, leidt tot onnodig hoge onderhoudskosten.

Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van vertrouwelijke documenten van de ministeries van Defensie en Algemene Zaken die de krant heeft ingezien.

Eerder maakte RTL Nieuws al bekend dat de onderhoudskosten van het plezierjacht van prinses Beatrix structureel hoger lagen dan in de jaarverslagen vermeld stond.

Volgens de Volkskrant zijn de kosten te verklaren met de manier waarop het schip is onderhouden door het marinebedrijf dat het schip onder zijn hoede heeft. Het onderhoud is hierbij prima verzorgd, maar niet in verhouding met de opgevoerde kosten.

Uren

In de onderhoudslijsten is te lezen hoe het schip wordt onderhouden alsof het een oorlogsschip is. Daarbij zijn tien projectmanagers betrokken en wordt het onderhoud bovendien inefficiënt gedaan.

In de afgelopen acht jaar zijn er veertienduizend gewerkte uren à 60 euro per uur gedeclareerd waaronder een dagelijkse aanwezigheid van een schipper en een bootsman. Het jacht zelf komt niet meer dan honderd uur per jaar in actie. 

Uit conclusies van een vertrouwelijk rapport blijkt ook dat experts spreken van 'onnodig zware overhead' voor een plezierjacht. "Deze technische staf maakt onvoldoende onderscheid tussen een lemsteraak en een fregat welke onder alle omstandigheden en continu inzetbaar dient te zijn", zo citeert de krant uit het rapport.