Het chatten over seks met kinderen moet strafbaar worden. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil de hele zedenwetgeving moderniseren, zeker met het oog op de moderne communicatiemiddelen.

Dat schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.

Hij wil de plannen in het najaar hebben uitgewerkt. De bewindsman reageert ermee op onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van het Wetenschappelijke Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Daaruit werd geconcludeerd dat ''verschillende vormen van digitale ontucht met kinderen een duidelijke plaats moeten krijgen'' in de wetgeving.

De gevolgen van digitale ontucht kunnen heel groot zijn. Het kind kan er immers helemaal in verstrikt raken. Van der Steur vindt straf op zijn plaats als een kind ''in een belevingswereld wordt getrokken waar het niet in thuis hoort.''

Gedwongen

Het kind wordt in zulke gevallen volgens hem ''vaak gedwongen dit contact verborgen te houden, online seksuele fantasieёn te beschrijven of te verzinnen''. ''Dit gedrag kan worden gezien als seksueel stalken of seksueel inkapselen van een kind, een proces dat maanden of zelfs jaren kan duren.''

Van der Steur wil ook afpersing met te pikant beeldmateriaal streng aanpakken. Het gaat dan vooral om afpersing die bedoeld is om nog meer seksuele handelingen aan het slachtoffer te ontlokken. De huidige wet biedt al wel bescherming tegen afpersing met dergelijk materiaal om geld en goederen los te krijgen of iemands naam te schaden (wraakporno).