Hans de Boer, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, ontving 1 miljoen euro nadat het met belastinggeld ontwikkelde Vakcollege, een onderwijsmodel voor technisch onderwijs, werd verkocht aan het ministerie van Onderwijs.

Bij de verkoop van het Vakcollege, waar De Boer zelf voor lobbyde, werd niet verteld dat De Boer een financieel belang had bij deze verkoop, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

De voorman van VNO-NCW stond met zakenpartners aan de wieg van de ontwikkeling van het onderwijsmodel in 2008. In 2011 werd een meerderheidsbelang verkocht aan uitzender USG.

USG kon geen winst maken met het model en probeerde het Vakcollege daarom voor 10 miljoen euro te verkopen  aan het ministerie van Onderwijs. De Boer beval het model aan bij de overheid. 

Belangenverstrengeling

Tot 2014 hadden De Boer en zakenpartner Hans Kamps, voormalig lid van de Sociaal-Economische Raad, nog aandelen in het model. Maar nadat De Boer voorzitter van VNO-NCW werd, deed hij hier afstand van. 

Toen het Vakcollege werd verkocht, leek het alsof De Boer geen financieel belang meer had, maar er was notarieel overeengekomen dat De Boer en zijn zakenpartners zouden delen in de opbrengst. 

"Belangenverstrengeling van het zuiverse water", oordeelt integriteitsexpert Hans van den Heuvel tegenover het dagblad. 

Reactie

In een officiële reactie zegt De Boer: "Samen met enkele anderen heb ik een BV opgericht om de vakcolleges tot stand te brengen in publiek-private samenwerking met zowel publieke als private investeringen."

"Van meet af aan is uitgelegd aan betrokkenen dat het ondernemingsgewijs werd ingericht. Ook in externe berichtgeving zoals andere media is dit helder uitgedragen. Het geld dat door overheden ter beschikking is gesteld hiervoor is rechtstreeks naar de scholen gegaan."